Victoria Gische

Podr騜e

Kuchnia w這ska,

W這chy.jpg

Jad帷 do W這ch nie sposób przej嗆 oboj皻nie obok w這skiej kuchni. Jej znawcy twierdz, 瞠 nie ma jednej wspólnej, 瞠 ka盥y region ma swoj, wykszta販on przez po這瞠nie geograficzne, histori i tradycj. I co w tym jest. Pó軟oc czerpa豉 z wp造wów niemieckich, po逝dnie za, chocia瘺y Sycylia czerpa豉 z wp造wów arabskich, a w portach, takich jak Triest, nap造w smaków z ca貫go 鈍iata tworzy niepowtarzalna mieszanka, której trudno szuka gdzie indziej.

Regionalno嗆 wyczu tak瞠 w winach. Jedne dojrzewaj w zimnym, alpejskim klimacie, dlatego nabieraj ostro軼i i zdecydowania, drugie ciesz si gor帷ymi promieniami s這necznymi, dojrzewaj帷 w cieple, dzi瘯i czemu s pe軟e s這dyczy. Tak samo jest z kuchni. Ta z pó軟ocy jest syta, obfituj帷a w mi瘰ne potrawy, ta z po逝dnia oparta na owocach morza, rybach, makaronach i cytrusach.

Wenecja J..jpg

Na pó軟ocy, w regionie Wenecji Julijskiej le篡 Triest. Dawniej do tego, s御iaduj帷ego ze S這weni, portu przybijali podró積icy i poszukiwacze przygód. Mieszanki smaków z ró積ych zak徠ków 鈍iata sta造 si podstaw tutejszej kuchni. Wyczu wp造wy z Austrii, W璕ier, S這wenii i Chorwacji, które przenikaj si z tradycyjn kuchni w這sk, dlatego w restauracjach obok typowych potraw w這skich mo積a zamówi austriackie wursty, czy w璕ierski gulasz. Ale region ten to nie tylko kuchnia nap造wowa. St康 pochodzi ó速a polenta, któr kiedy jada豉 biedota. Za pokarm ludzi biednych uwa瘸no tak瞠 zupy fasolowe. Produkuje si w Wenecji Julijskiej s造nne w璠liny, w璠zon s這nin, czy dania z dziczyzny. Kuchnia tego regionu jest prosta i kaloryczna.

Wenecja E..jpg

Wenecja Euganejska, której symbolem jest Wenecja, to prawdziwy raj dla smakoszy. Jednym z bardziej znanych da jest risotto. W miejscu tak wilgotnym jak to, ry ro郾ie doskonale, dlatego wykorzystuje si go na wiele ró積ych sposobów. Mo積a zje嗆 risotto z owocami morza, z warzywami, grzybami, etc. Bardzo dobrze rosn w tej okolicy tak瞠 szparagi. To tu uprawia si odmian bia陰, nie spotykan gdzie inaczej we W這szech.

Trydent.jpg

Regionem, który wyró積ia si na tle innych jest Pó軟ocny Trydent, w którym kiedy cz瘰to panowa豉 bieda. A to za spraw ostrego klimatu, który nie sprzyja rozwojowi rolnictwa. Preferowano wi璚 kuchni prost, ale syc帷, w której na pró積o szuka wyrafinowanych smaków i karko這mnych po陰cze kulinarnych. Ch皻nie si璕ano po dania typowe dla kuchni krajów s御iaduj帷ych. Do dzi króluje tu kapusta, ziemniaki, ro郵iny str帷zkowe, chleb, t逝sty bekon, czy dania z j璚zmienia.

Lombardia.jpg

Lombardia, której stolic jest Mediolan, nie zachwyca smakami, poniewa jej wiecznie zapracowani mieszka鎍y zapomnieli o jedzeniu. I chocia jada si tu przewa積ie w bieg, to jednak smacznie. Lombardczycy uwielbiaj risotto, zielone szparagi, ryby i sery, które serwuje si po posi趾ach, jako przek御ki.

Piemont.jpg

Piemont to kraina stoj帷a rolnictwem i winiarstwem, której krajobraz poprzecinany jest polami zbo穎wymi, ry穎wymi i winnicami. W tym górskim klimacie prym wiedzie kuchnia bogata w kalorie, bazuj帷a na chlebach, w璠zonym bekonie, kie豚asach i wybornej dziczy幡ie. Tu tak瞠 produkuje si pyszne sery, dla przyk豉du znan na ca造m 鈍iecie gorgonzol o charakterystycznym smaku, do którego trzeba si przyzwyczai. Tu podaje si trufle, tak瞠 w risotto. Dania popija si doskona造mi winami, takimi jak Barolo, Gavi, czy Moscato.

Liguria.jpg

Niezwyk豉 jest te Liguria z niedost瘼nymi, z這wrogimi górzystymi wybrze瘸mi. Tu le篡 najwa積iejszy w這ski port – Genua. Kuchnia tego regionu bogata jest w ryby i owoce morza. St康 pochodzi znakomite pesto alla gevonese, które robi si ze 鈍ie瞠j bazylii, oliwy, czosnku, orzeszków piniowych i sera. Pesto komponuje si doskonale z makaronem.

Emilia Romania.jpg

Znacznie bardziej zró積icowana jest kuchnia Emilii-Romanii, która ma wy鄉ienite warunki klimatyczne, sprzyjaj帷e uprawom. Na tutejszych polach i 陰kach wypasa si byd這, z którego mi瘰a produkuje si wyborne w璠liny, mi璠zy innymi szynk parme雟k i mortadel. To ojczyzna aceto balsamico, które znane jest od 鈔edniowiecza, a wyrabia si go w okolicach Modeny.

lacjum.jpg

W regionie Lacjum pe軟o jest mistrzów sztuki kulinarnej. Wieczne Miasto to nie tylko stolica W這ch, ale tak瞠 stolica wy鄉ienitego jedzenia. Tu podaje si wszystko z czego s造nie kuchnia w這ska: pizz, tiramisu, risotto, w璠liny, sery, makarony, mi瘰a. A do da podaje si bardzo dobre wina (Reascati, Castelli Romani albo Velletri), poniewa ju ponad dwa tysi帷e lat temu mieszka鎍y regionu zdali sobie spraw, 瞠 ciep造 klimat sprzyja uprawie dobrych odmian winoro郵i.

Abruzja.jpeg

Krajem rolniczym, z wielowiekowymi tradycjami jest centralna Abruzja. 砰zna ziemia rodzi zbo瘸, ziemniaki, buraki cukrowe. Sprawia, 瞠 dojrzewaj tu winogrona, oliwki i ró積orodne gatunki warzyw, które stanowi baz kuchni regionalnej. Mieszka鎍y Abruzji uwielbiaj ma貫, ostre papryczki, które ch皻nie dodaj do potraw. Nie znaj帷y smaku peperoncino musz uwa瘸. Kuchnia Abruzji to zupy, makarony i dania mi瘰ne. Region ma d逝g tradycj serowarsk. Warto wspomnie chocia瘺y o serze scamorza w kszta販ie gruszki. Wa積ym elementem tutejszej gospodarki jest równie ryboówstwo.

Kampania.JPG

Po逝dniowa Kampania, której stolic jest Neapol, od tysi帷leci szczyci si 篡zn ziemi wulkaniczn i dobrym klimatem. Ta kombinacja sprzyjaj rolnictwu. Okoliczne wzgórza pe軟e s drzew brzoskwiniowych, gajów cytrusowych i oliwnych oraz winnic. Uprawia si tu tak瞠: bak豉瘸ny, ró瞠 odmiany pomidorów, ziemniaki i naturalnie zbo瘸 z tward pszenic na czele. To z niej powstaj wyborne makarony, które podaje si gównie z pomidorami.

Wzd逝 wybrze篡 Adriatyku ci庵nie si Apulia, która w czasach staro篡tnych poddawana by豉 wp造wom greckim. Na sto豉ch Apulii króluj owoce morza, ryby, warzywa, makarony, a wszystko to serwowane w towarzystwie dobrych, regionalnych win.

Kalabria.jpg

S御iaduj帷a z Apulia Basilicata cieszy si z kolei s豉w producenta w璠lin. St康 pochodzi przyprawiona peperoncino kie豚asa wieprzowa. Podstaw tutejszej kuchni s mi瘰a, kie豚asy, makarony, ostre papryczki i chleb, który ch皻nie jada si tak瞠 w Kalabrii. Ziemia jest tu niezbyt urodzajna. Aby uzyska z niej plony trzeba uzbroi si w cierpliwo嗆. Na ka盥y urodzajnym kawa趾u uprawia si bak豉瘸ny, pomidory, ziemniaki, cebul, ro郵iny str帷zkowe, kapust oraz papryki i karczochy. Krajobraz uzupe軟iaj winnice i gaje oliwne. Miejscowa kuchnia bogata jest w ryby i owoce morza.

sycylia_8.jpg

sardynia.jpg

Bardzo podobnie jada si na Sycylii, na której, dzi瘯i ciep貫mu powiewowi z Afryki, uprawia si drzewa migda這we, kasztanowce, cytrusy. Tak瞠 bogata w pasterskie tradycje Sardynia bazuje na owocach morza i rybach, chocia kiedy popularniejsze by造 dania mi瘰ne, które podawano z chlebem.

Toskania.jpg

Na koniec kuchnia Toskanii, o której mówi si, 瞠 jest wyrafinowana i najlepsza na 鈍iecie. Toskania ma charakter rolniczy. Uprawia si tu: zbo瘸, ziemniaki, bób, brzoskwinie, winogrona, oliwki. Na lokalnych targach mo積a kupi miejscowe zio豉, którymi pachn regionalne dania. Charakterystyczna dla toska雟kiej kuchni jest prostota. Mieszka鎍y lubi pieczywo, które podaje si w towarzystwie oliwy z oliwek. W Toskanii gotuje si pyszne zupy, potrawy mi瘰ne i grzybowe oraz uprawia doskona貫 wina, takie jak Chianti. Nie brakuje tak瞠 ryb, ma鹵ów, czy skorupiaków. Kucharzom w Toskanii sprzyja wszystko: gleba, s這鎍e, warunki do hodowli zwierz徠 oraz mieszka鎍y i tury軼i, którzy uwielbiaj regionalne jedzenie.

I chocia jeden region ró積i si kulinarnie od drugiego, 陰czy je jedno: w這skie zami這wanie do dobrego jedzenia, spo篡wanego w doborowym towarzystwie. Kuchnia w這ska jest zdrowa. Bazuje na produktach nieprzetworzonych, bez chemii, konserwantów i sztucznych barwników. W這si ciesz si 篡ciem i jedzeniem, krzewi帷 ide slow food, jakby na przekór po酥iechowi, który towarzyszy nam na co dzie.

Po prostu La Dolce Vita!

Dolce-Vita.jpg